Η εκτίμηση του ατόμου με παχυσαρκία περιλαμβάνει ένα σύνολο παραμέτρων που έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για τη σωστή αντιμετώπισή της, όσο και για την πρόληψη και θεραπεία πολλών νοσημάτων που σχετίζονται με αυτήν (όπως ο διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, η υπνική άπνοια, η οστεοαρθρίτιδα κά). Το ιστορικό της αύξησης του βάρους πρέπει να αναζητηθεί με λεπτομέρεια, ώστε να διαφανούν τυχόν αιτιολογικοί παράγοντες αλλά και για να διαφανεί η γνώση και κατανόηση εκ μέρους του ασθενούς των αιτίων που προκάλεσαν την αύξηση του βάρους.
Είναι επίσης σημαντικό να διακρίνεται η παχυσαρκία πρώιμης έναρξης (κατά την παιδική ηλικία) από αυτήν που αναπτύσσεται στην ενήλικη ζωή, καθότι ένας αριθμός (σπάνιων) συνδρόμων χαρακτηρίζονται από παχυσαρκία που εκδηλώνεται από την παιδική ηλικία. Τα ενδοκρινικά αίτια παχυσαρκίας δεν είναι συχνά, αλλά μπορούν να αναζητηθούν όταν χρειάζεται και να διαγνωστούν με ειδικές ορμονολογικές εξετάσεις.
Οι συγκεκριμένες εργαστηριακές εξετάσεις στις οποίες πρέπει να υποβληθεί ένα άτομο με παχυσαρκία εξατομικεύονται και καθορίζονται από τον ειδικό γιατρό. Ένας γενικός αιματολογικός και βιοχημικός έλεγχος μαζί με λιπομέτρηση και μέτρηση του βασικού ρυθμού μεταβολισμού με έμμεση θερμιδομετρία, είναι οι συνήθεις αρχικές εξετάσεις που απαιτούνται.